نتايج حاصله:
به طور خلاصه انتخاب گيت هاي مناسب براي يک خودرو مستلزم شناخت کامل از وضعيت موجود آن با سوخت بنزين معيار هاي مورد نظر و سوخت هاي مختلف فنآوري هاي گيت گاز سوز است لذا با انتخاب گيت نا مناسب نه تنها مقدار توليد آلاينده کاهش نمي يابد بلکه مشکلاتي نظير افت توان قابل توجه و پيمايش کم خودرو به وجود خواهد آمد.
همچنين اين دوره بسيار مفيد بوده لذا با دستگاه هاي مختلفي آشنا شده و نحوه مونتاژ موتور و قطعات آن ديدگاه خوبي در مورد رشته خود به ياد داد.
مقدمه
به منظور استفاده از سوخت گاز طبیعی در خودروهای بنزینی موجرد می بایست تغییراتی در سیستم سوخت رسانی آنها ایجاد شود . نظر به این که بیشتر خودروها بر مبنای استفاده از سوخت بنزین و به صورت تک سوخته تولید شده اند ، لذا تجهیزات مربوط به سوخت گاز بعداً روی خودور نصب می شوند . به مجموعه این تجهیزات که قابلیت استفاده از گاز را به خودرو می دهند ، کیت تبدیل گفته می شود .کیته های تبدیل در مدل های متنوع تولید می شوند و بر اساس معیارهای متفاوتی نیز تقسیم بندی ده اند . در ادامه به تشریح اقسام کیت از نظر سیر پیشرفت در تکنولوپی آنها می پردازیم .
تحول سیستم های کیت گاز سوز
کیته های تبدیل از آغاز تاکنون تحولات بسیاری را پشت سر گذاشته اند . کیت های اولیه بسیار ساده بودند ولی به مرور زمان بر اثر محدودیت های زسیت محطی ونیز منابع انرژی ، دچار تحولات بسیاری شده اند . استانداردهای سخت گیرانه آلودگی ، سازندگان کیت های گاز سوز را به استفاده از تکنولوژی بسیار پیشرفته ای ملزم نموده است . بر اساس نقاط عطف موجود در سیر این تحولات می توان کیته های گاز سوز را به چهار نسل دسته بندی کرد که در ادامه به تشریح هر یک از آنها به همراه مزایا و معایب هر نسل پرداخته می شود .
2-1 نسل اول
در نسل اول تمامی تجهیزات به کار رفته برای سوخت رسانی ، مکانیکی و بسیار ساده است . برای اختلاط هوا و گاز از یک ونتوری که در سیستم هوای ورودی تعبیه می گردد ، استفاده می شود . در برخی انواع که خودروی تبدیلی ، کاربراتوری است از ونتوری کاربراتور برای این منظور استفاده می شود . ولی به دلیل این که در روش مذکور کاربراتور دستخوش تغییر می شود ، استفاده از میکسر در این نسل از کیت ها متداول تر است . نسبت هوا به سوخت در این کیت ها با تنظیم اولیه کیت انجام می گردد و هیچ سیستم کنترلی مدار بسته و باز خوردی از عملکرد وجود ندارد .
برخی از مشخصات و ویژگی های این نسل از کیت ها به اختصار در زیر بیان شده است :
1. در این نسل ، ونتوری براساس میزان گاز ورودی و اندازه گیری پایین ترین فشار رگولاتور ، انتخاب می شو د.
2. دارای پیچ تنظیم اصلی و تنظیم سوخت در حالت بی بار هستند .
3 . قطعات الکترونیکی و سیستم کنترل نسبت هوا به سوخت ندارند .
4. به دلیل سادگی ساختار ، از قیمت پایینی برخوردار هستند .
5 . خودروهای تبدیل شده با این کیت ها نسبت به خودروهای بنزینی قدیمی آلودگی کمتری تولید می کنند اما قادر به گذراندن استانداردهای جدید آلاینده نیستند EUROI) به بالا(.
6 . وجود ونتوری ، به علت ایجاد افت فشار سبب کاهش راندمان خودرو می گردد .
7 . از آنجا که نسبت هوا به سوخت در این نسل از کیت هاکنترل نمی گردد ، نمی توان از کاتالیست ها در خودرو های تبدیلی استفاده موثری نمود .
8 . برای تصحیح میزان آوانس جرقه از پیش انداز جرقه استفاده می شود .
2-1-1 تشریح عملکرد کیت های نسل اول
در شکل 1 طرح شماتیک استفاده از کیته نسل اول روی خودروی کاربراتوری نشان داده شده است . اساس کار این سیستم اختلاط سوخت وهوا در یک ونتوری است . جریان سوخت و هوا در این ونتوری بر اثر خلاء منیفولد شکل می گیرد . برای سوخت بنزین از ونتوری موجود در کاربراتور (Cr) و برای سوخت گاز میکسر (Mi) استفاده شده است . محل نصب میکسر قبل از کاربراتور و در مجاورت آن است . در مسیر گاز از مخزن گاز (Gt) تا میکسر مانند مسیر بنزین از باک (Pt) تا کاربراتور، شیرهای سولونوئیدی برای قطع گاز (Gsv) و بنزین (Psv) تعبیه شده است . البته در مورد مسیر گاز به دلیل فشار بسیار بالای گاز در مخزن (Tv) برای حصول شرایط ایمنی و رگولاتور (Reg) برای کاهش فشار گاز تا حدود فشار اتمسفر اشاره کرد . باز یا بسته بودن شیرهای سولونوئیدی مذکور به وضعیت سوئیچ تبدیل (Cs) بستگی دارد . هر گاه سوئیچ تبدیل در حالت استفاده از گاز قرار داده شود ، مسیر سوخت بنزین بسته می شود و بالعکس . میزان گاز ورودی براساس تنظیمات اولیه رگولاتور و فشار خلاء پایین دست میکسر تعیین می گردد . این فشار تا حدود زیادی تابع موقعیت دریچه گاز (Tb) است . برای اصلاح زاویه جرقه در حالت استفاده از گاز ، از پیش انداز جرقه (Ti) استفاده می گردد . این وسیله به محض دریافت سیگنال از سودیچ تبدیل در حالت استفاده از گاز ، سیگنال خروجی از دلکو (Dr) برای شمع ها (Sp) را ، آوانس می کند .
در شکل 2 یک نمونه دیگر از کیت های نسل اول دیده می شود که روی یک خودروی بنزینی با سیستم سوخت رسانی انژکتوری نصب شده است . این طرح شماتیک اصول کارکرد این کیت را نشان می دهد . اساس کار با آنچه در مورد خودروی کاربراتوری بیان شد ، تفاوت زیادی ندارد . تنها قطعه ای که به کیت گاز سوز اضافه می گردد ، شبیه ساز پاشش (Em) است که جهت قطع انژکتورهای بنزیین (In) در حالت استفاده از گاز به کار می رود . این قطعه از تولید کد خطا در ECU بنزین نیز جلوگیری می کند . در خودروهای کاربراتوری تنها با یک شیر سولونوئیدی در مسیر بنزین می توان جریان سوخت را در حالت استفاده از گاز قطع کرد .
همان طور که مشهود است در این مدل نیز کنترلی روی نسیت هوا به سوخت وجود ندارد بلکه گاز در اثر خلاء منیفولد به داخل ونتوری میکسر کشیده می شود و تنها تنظیمات اولیه رگولاتور ، تعیین کننده میزان سوخت مخلوط شده با هوا است .
از آنجا که این چنین کیت هایی نمی توانند الزامات و نیازمندی های صنعت خودرو را برآورده سازند ، بتدریج جای خود را به کیت های نسل دوم داده اند . حروف اختصاری شکل های 1 تا 4 در جدول 1 توضیح داده شده است .
2-2 نسل دوم
تفاوت اساسی این نسل با نسل قبلی مجهز شدن به سیستم کنترلی مدار بسته نسبت هوا به سوخت است . در این سیستم بازخورد لازم توسط حسگر اکسیژن تامین می گردد . پردازش لازم برای تصحیح مقدار گاز ورودی به میکسر در ECU گاز انجام می گیرد . این تصحیحات توسط یک موتور پله ای که در مسیر گاز ورودی به میکسر قرار دارد ، اعمال می گردد . با این روش می توان نسبت هوا به سوخت را با دقت خوبی کنترل کرد . این مساله زمینه مساعدی برای استفاده از کاتالیست ها در خودورهای مجهز به این نسل از کیت ها را فراهم می کند . بنابراین سطح کاهش آلاینده ها نسبت به خودروهای مجهز به نسل اول چشم گیر است . این نسل از کیت ها هم در خودروهای کاربراتوری و هم در خودروهای انژکتوری به کار می روند . شایان ذکر است که برای استفاده از این کیت ها روی خودروهای انژکتوری ملاحظات و تدابیر خاصی لازم است . از جمله آنها می توان به نصب شبیه ساز پاشش و نیز شبیه ساز حسگر اکسیژن اشاره نمود .
بعضی از مشخصه های این سیستم در زیر قید شده است :
1. کنترل مدار بسته نسبت سوخت به هوا
2. تامین سطح آلودگی کمتر نسبت به کیت های نسل اول
3. پیکر بندی ECU گاز نسبت به بنزین می تواند به صورت اصلی – فرعی یا مستقل باشد .
4. استفاده از میکسر برای اختلاط سوخت و هوا
5. استفاده از قطعات و سخت افزارهای الکترونیکی با کیفیت بالا
2-2-1 تشریح عملکرد کیت های نسل دوم
عملکرد این دسته از کیت ها به صورت شماتیک در شکل 3 نشان داده شده است . در این نسل نیز برای اختلاط گاز و هوا از میکسر استفاده می شود . تفاوت عمده ای که در نحوه کار این کیت با نسل های قبل وجود دارد ، استفاده از یک سیستم کنترلی مدار بسته برای تنظیم نسبت هوا به سوخت است . در واقع ECU گاز (ECUg) سیگنالی را که ECU بنزین (ECUp) برای باز شدن انپکتور بنزین (Pi) ارسال می کند ، دریافت کرده و بعد از تصحیح آن بر اساس تفاوت های بنزین و گاز ، فرمان لازم را برای موتور پله ای (Sm) که قبل از میکسر قرار دارد ، ارسال می کند . به این ترتیب ECU گاز از پردازشی که در ECU بنزین روی اطلاعات ورودی حسگرها انجام شده است ، استفاده می کند . لذا این پیکر بندی از نوع اصلی – فرعی است .
توسط ECU های گاز و بنزین فراهم می گردد . ویژگی های این نسل را می توان به صورت زیر خلاصه نمود :
1. استفاده از قطعات الکترونیکی پیشرفته برای کنترل جریان گاز
2. سیستم پاشش گاز در این نسل از کیت ها تک نقطه ای یا چند نقطه ای است .
3. زمان پاشش و تنظیم میزان سوخت در انپکتورها به صورت گروهی است .
4. دارا بودن قابلیت عیب یابی الکترونیکی
5. پیکر بندی ECU گاز نسبت به بنزین می تواند به صورت اصلی – فرعی یا مستقل باشد .
6. سطح کیفی بالای قطعات الکترونی این فایل کارآموزی به صورت فایل Word تهیه شده است این سایت به کاربران امکان میدهد تمام پروژهها، گزارشهای کارآموزی و مقالات دیگر را به راحتی دانلود کنند. این امکان برای دانشجویان و پژوهشگران بسیار مفید است زیرا میتوانند به راحتی به منابع مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند و از آنها برای ارائه یا تحقیقات خود استفاده کنند. این سایت به عنوان یک مرجع معتبر و قابل اعتماد برای دسترسی به مطالب علمی و آموزشی شناخته شده است و کاربران میتوانند با اطمینان از اطلاعات موجود در آن استفاده کنند.
لطفا توجه کنيد اين فايل کار آموزي” شرکت ايران خودرو تحول سيستم هاي گيت هاي گازسوز ” که در اختيار شما قرار دارد ، بصورت قابل ويرايش مي باشد و در خود صفحات ورد بدون بهم ريختگي قرار گرفته است.لذا امکان تغيير و ويرايش محتواي اين فايل کارآموزي براي شما فراهم است..
تعداد صفحات ورد : 47
فرمت فايل : وورد
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.