طرح درس نقشه ی محله ی ما مطالعات اجتماعی چهارم ابتدایی تشکیل شده از 6 صفحه ورد و قابل ویرایش می باشد با هدف آشنایی دانش آموزان با تفاوت های زندگی شهری و روستایی برگزار می شود. این طرح درس شامل 5 صفحه ورد و قابل ویرایش است و در کتاب تعلیمات اجتماعی چهارم ابتدایی قرار دارد. در مدت 45 دقیقه، دانش آموزان به وسیله ی تلفیقی از روش های بحث گروهی، سخنرانی، پرسش و پاسخ، عکس خوانی و نقشه خوانی با مطالب درس آشنا می شوند.
برای رسیدن به اهداف این درس، دانش آموزان باید بتوانند زندگی در شهر و روستا را با هم مقایسه کنند، مواردی از مشکلات زندگی در شهرهای بزرگ را بیان کنند، شهر و روستای محل زندگی خود را توصیف کنند و استان محل زندگی خود را روی نقشه علامت بزنند و رنگ کرده و استان های همسایه را مشخص کنند.
نام کتاب درسی: تعلیمات اجتماعی مقطع تحصیلی: چهارم ابتدایی
موضوع درس: درس 4 نقشه ی محله ی ما
تهیه کننده: مدت جلسه:45 دقیقه
نام مدرسه: تعداد دانش آموزان: تاریخ:
اهداف
هدف کلی : از دانش آموزان انتظار می رود در پایان درس با نقشه محله خود آشنا شوند .
اهداف رفتاری: انتظار می رود که دانش آموزان بتوانند.
1-تصویر اشیا را با مشاهده از بالا رسم کند. ( دید عمودی)
2- تصویر اشیا را با مشاهده از روبرو رسم کند ( دید افقی)
3- نقشه ی کلاس خود را یا اتاق خود را از بالا تجسم و رسم کند.
4- با استفاده از راهنمای نقشه ، نقشه خوانی کند.
رفتار ورودی
دانش آموزان با مطالب درس قبل آشنا هستند.
ارزشیابی تشخیصی
سوالاتی از درس قبل از دانش آموزان می پرسیم.
رسانه های آموزشی
کتاب تعلیمات اجتماعی چهارم ابتدایی- فیلم و تصاویر آموزشی – نقشه کروکی ساده دارای راهنما ، کابرگه های شماره ی 3 و 4
روش های یاددهی – یادگیری
تلفیقی از روش های بحث گروهی، سخنرانی- پرسش و پاسخ – نقشه خوانی
مدل چینش کلاس
به صورت ردیفی – گروهی
عنوان
فعالیت های دانش آموزان
فعالیت های معلم
زمان
فعالیت های مقدماتی ارزشیابی رفتار ورودی و ایجاد انگیزه
شاداب و با انرژی وارد کلاس می شویم و با نام و یاد خدا بعد از حضور غیاب و احوال پرسی با دانش آموزان و بررسی تکالیف و ارزشیابی تشخیصی درس را شروع می کنیم.
زمان 5 دقیقه
ارائه درس
برای شروع آموزش از دانش آموزان بخواهید وسایل شخصی مانند لیوان آبخوری ، مداد و خودکار ، پاک کن و تراش را روی میز بگذارند .
از جای خود بلند شده و ایستاده از بالا هر چه را روی میز می بینند ، نقاشی کنند سپس از نیمکت خود فاصله بگیرند و از مقابل (روبه رو یا افقی) دوباره به لوازم خود بنگرند و آن را نقاشی کنند. در ادامه تصاویر را با یکدیگر مقایسه کنند. طرح درس نقشه ی محله ی ما مطالعات اجتماعی چهارم ابتدایی از دانش آموزان بخواهید به تصاویر بالای ص 13 نگاه کنند و آن ها را با هم مقایسه کنند. (از بالا و از مقابل یا روبه رو) دانش آموزان واسیل شخصی خود را روی میز گذاشته و از بالا و روبه رو نگاه می کنند و تصاویر را بکشند و با هم مقایسه می کنند.
از دانش آموزان بخواهید به تصاویر (الف) و ( ب) پایین صفحه ی 14 و 13 توجه کنند و اعداد تصویر ( الف ) را به تصویر (ب)
منتقل کنند .
نکته : شناسایی مکان ها روی تصاویر بُعد دار و تصاویر از بالا و انتقال شماره ها ، به فهم بهتر موضوع ، کمک می کند .
دانش آموزان اعداد را در تصویر دوم در جای مناسب قرار می دهند .
بعد از اینکه دانش آموزان مهارت ابعاد تصویری (دید عمودی و دید افقی) را پیدا کردند ، از آن ها بخواهید به نقشه ص 15توجه کنند . به دانش آموزان بگویید همه ی اشیای کلاس را با جزئیات کامل و با دقت ببینند و آن ها را روی نقشه ی زیرین (نقشه ی کلاس ) بکشند . معلم در حین انجام فعالیت دانش آموزان ، کار آنان را بررسی و نظارت کند. دانش آموزان با دقت نقشه ی کلاسی را کامل می کنند .
انجام کاربرگه ی شماره ی 3
هدف از انجام این فعالیت تکمیل کردن مهارت شناخت دید عمودی و افقی است .
دانش آموزان با هم فکری و بررسی صحت پاسخ های یکدیگر در گروه کاربرگه ی شماره ی 3 را کامل می کنند .
انجام فعالیت شماره ی 2 ص 15 انجام این فعالیت باید در کلاس و با راهنمایی معلم صورت گیرد ؛ لذا انجام این فعالیت در منزل مجاز نیست .
هدف از انجام این فعالیت این است که دانش آموزان مهارت لازم برای ترسیم نقشه و هم چنین قرار دادن اشیا را در جای خود یاد بگیرند .
نکته : بهتر است این درس در دو جلسه تدریس شود . طرح درس نقشه ی محله ی ما مطالعات اجتماعی چهارم ابتدایی فراگیران فعالیت ترسیم نقشه ی کلاس خودشان را در کلاس انجام می دهند و نقشه های یکدیگر را بررسی می کنند . برای تدریس ، این درس بهتر است ابتدا نقشه ی ترجیحاً نقشه ی شهری که در آن زندگی می کنید یا یکی از شهرهای استان ، مثالاَ مرکز استان را به کلاس ببرید . نقشه ها را بین گروه های دانش آموزان توزیع کنید و از آن ها بخواهید مکان های معینی را پیدا کنند . مثلا یک خیابان خاص ، یا ایستگاه مترو ، یا بوستان ، از آن ها سؤال کنید داشتن چنین نقشه ای چه کمکی در یافتن مکان ها به شما می کند ؟
برای مثال:
-ایستگاه متروی دروازه دولت را بیابید.
-خیابان انقالب اسلامی کجاست ؟
– پارک شهر در کجای نقشه قرار دارد ؟
محله ی پامنار را روی نقشه ضربدر بزنید .
در ادامه وقتی دانش آموزان با کاربرد نقشه آشنا شدند ، به آن ها بگویید این نقشه ها با «دید بالا» یا عمودی تهیه شده است و برای آنکه تهیه و تولید این نقشه ها را بهتر دریابند ، از تصاویر ص 16 کتاب که هواپیما را در حال عکسبرداری نشان می دهد ، استفاده کنید .
به دانش آموزان یادآوری کنید که در سال قبل با نقشه ی خانه و مدرسه آشنا شده اند ؛ اما امسال با انواع بیشتری از نقشه ها آشنا می شوند که دارای راهنما است .
دانش آموزان به صورت گروهی به سؤالات درباره ی یافتن پدیده ها و مکان های خاص در نقشه مورد نظر ، پاسخ میدهند. ارزشیابی رسم اشیا از بالا و روبه رو (عمودی و افقی) ، ترسیم نقشه ی کلاس ، انجام کاربرگه های شماره ی 4 و 3 ، خواندن علائم راهنمای نقشه .
35دقیقه
تعیین تکلیف
نقشه ی اتاق یا خانه ات را با تجسم مشاهده از بالا بکش و جزئیات ان را روی نقشه مشخص کن .
5 دقیقه
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.