این فایل کارآموزی به صورت فایل Word تهیه شده است این سایت به کاربران امکان میدهد تمام پروژهها، گزارشهای کارآموزی و مقالات دیگر را به راحتی دانلود کنند. این امکان برای دانشجویان و پژوهشگران بسیار مفید است زیرا میتوانند به راحتی به منابع مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند و از آنها برای ارائه یا تحقیقات خود استفاده کنند. این سایت به عنوان یک مرجع معتبر و قابل اعتماد برای دسترسی به مطالب علمی و آموزشی شناخته شده است و کاربران میتوانند با اطمینان از اطلاعات موجود در آن استفاده کنند.بسمه تعالي
مقدمه
با لطف و عنايت خداوند متعال دورةكارآموزي خويش را در مدت 9 هفته متوالي از تاريخ 15/4/87 تا 20/6/87 در واحد صنعتي شركت معدني املاح ايران در آزمايشگاه واحد سولفات سديم گذراندم . و در اين مدت زمان مجموعه ي فعاليت هايي كه در اين آزمايشگاه روزانه بطور متوالي انجام مي پذيرفت را در اين پژوهش جمع آوري نموده ام اميدوارم مورد توجه و عنايت شما قرار بگيرد.
آشنايي با شركت معدني املاح ايران
شركت معدني املاح ايران در سال 1363 با هدف آكتشاف ، استخراج و فرآوري نمكهاي صنعتي، بويژه كانسارهاي سولفات سديم تأسيس شد. اين شركت از سال 1375 عضو سازمان بورس اوراق بهادار تهران مي باشد.
شركت معدني املاح ايران داراي دو واحد توليد پودر سولفات شديم مي باشد كه در استانهاي سمنان و مركزي قرار دارند.
واحد شماره 1 در كيلومتر 35 جاده گرمسار به سمنان قرار دارد كه عمليات اجرائي احداث آن در سال 1370 شروع و در خرداد سال 1373 به بهره برداري رسيد. ظرفيت اسمي واحد مزبور 30 هزار تن در سال مي باشد كه تاكنون توانسته با 25% بالاتر از ظرفيت اسمي توليد نمايد.
واحد شماره 2 در 15 كيلومتري شمال شرق شهر اراك در كنار معدن سولفات سديم ميقان قرار دارد.
اين واحد با استفاده از تجربيات مثبت بدست آمده در واحد شماره يك و با ساخت بيش از 80% ماشين آلات توسط شركت و سازندگان داخلي راه اندازي شده است.
عمليات اجرائي واحد اراك از خرداد 1376 شروع و در شهريور 1379 به بهره برداري رسيده است و خوشبختانه بعد از حدود 3 ماه توليد آزمايشي به ظرفيت اسمي رسيد.
توليد سالانه واحد مزبور 40 هزار تن مي باشد و شركت در نظر دارد ظرفيت توليد اين واحد را تا 80 هزار تن در سال افزايش دهد.
محصول توليدي كارخانه هاي شركت پودر سولفات سديم با خلوص حداقل 5/99% مي بشاد كه از فرآوري ماده معدني حاوي سولفات سديم بدست مي آيد.
محصول توليدي شركت داراي مهر استاندارد تشويقي پودر سولفات سديم صنعتي نوع الف و قابل رقابت در بازارهاي بين المللي است.
اين شركت در حال حاضر علاوه بر تأمين بخش اعظم نياز داخلي بخش از محصول توليدي را به خارج صادر مي نمايد.
مصرف عمده سولفات سديم در توليد پودرهاي شوينده مي باشد. ساير مصرف آن در شيشه سازي، توليد كاغذ به روش كرافت است.
كل نيروي شاغل در اين واحدها و معادن مربوطه بالغ بر 400 نفر مي باشد.
شرح گزارش:
روش نمونه گيري :
مهمترين مسئله در نمونه گيري آنست كه نمونه برداري برداشت درستي از كار خود داشته باشد نمونه اي بعنوان نماينده از كاميون خاك برداشته مي شود كه مخلوط كلوخه و نرمه آن تناسب درستي با مخلوط كلوخه و نرمه بازار كاميون داشته باشد. نمونه گير بايد با يك ديد خشمي بار كاميون را به دو قسمت مساوي تقسيم كند پس يك نيمه را به سمت قسمت به طور عمودي تقسيم كند. نقطه a بيشترين كلوخه در آن تجمع يافته است.
در آزمايشگاه روزانه فعاليتهايي به طور مداوم و تكراري انجام مي پذيرد به اين شرح كه : ابتدا تقسيم نمودن خاك انجام مي شود. مقداري خاك كه از روي نوار برداشته شده است توسط وسايل تقسيم فيزيكي، تقسيم مي شود و بخشي بصورت مخلوط و رندوم از ساير خاك جدا مي گردد. صورت كه شيشه ساعت را در ابتدا وزن مي كنند و 10 grخاك بدان اضافه مي كنند وزن شيشه ساعت و خاك را يادداشت مي كنند و آن را به مدت 2 ساعت با دماي 105 درجه حرارت ميدهند. پس شيشه ساعت را در ديسكاتور سرد كرده و توزين مي كنند.
اگر وزن شيشه ساعت و خاك اوليه : m1
و وزن شيشه ساعت و خاك خشك : m2
اندازه گيري pH:
اندازه گيري pH محلول تانك ذوب
1) ابتدا بايد مطمئن شويم دماي محلول تقريباً به دماي محيط رسيده است.
2) pH Cell قير را با آب مقطر شستشو مي دهيم.
3) cell را داخل محلول مي گذاريم.
4) هنگامي كه عدد ظاهر شده ثابت شد آنرا مي خوانيم
5) دستگاه را خاموش مي كنيم.
6) cell را از محلول در مي آوريم و داخل آب مقطر مي گذاريم.
سپس Cell را داخل محلول كلريدپتاسيم 3 نرمال مي گذاريم.
اندازه گيري يون كلرايد و درصد نمك يك سرريز
1) ml 1 از محلول اصلي را داخل بالن ژوژه 100 ml ريخته با آب مقطر به حجم مي رسانيم.
2) به ml 5 از اين محلول 4 قطره معرف كرومات پتاسيم مي افزائيم.
3) محلول را با نيترات نقره 01/0 نرمال تا رسيدن به رنگ زرد چرك تيتر مي كنيم.
1017 × ml مصرفي نيترات نقره = NaCl%
نمونه گيري از گل خروجي از واحد انحلال:
هدف: نمونه برداري از سولفات سديم با كلر از گل خروجي واحد انحلال .
1) محل نمونه برداري از لوله خروجي زير تيكنر Slon مي باشد.
2) اين نمونه برداري را بار در هر شيفت انجام مي شود.
3) پس از آنكه به مدت 2 ساعت گل بطور مداوم خارج شد حداقل يك نموئنه يك ليتري نمونه برداري مي شود.
اندازه گيري مقدار قليائيت:
هدف: روشي براي اندازه گيري ميزان قليائت پودر سولفات سديم كارخانه
10 گرم نمونه را با دقت 01/0 وزن مي كنيم.
100 ميلي ليتر آب مقطر بدان اضافه مي كنيم.
5 قطره معرف متيل رد و 10 ميليمتر محلول اسيد سولفوريك به آن ميافزائيم . محلول را به مدت 5 دقيقه مي جوشانيم . محلول را تا دماي محيط خنك مي كنيم.
اسيد اضافي را با محلول هيدروكسيد سديم تا تغيير رنگ از قرمز به زرد تيتر مي كنيم.
بر روي خاكهاي مختلف از جمله S-104 يعني سرريز تانك 104 در ساعت هاي 8، 12؛ 16 در شيفت روز و در ساعت هاي 20، 24، 4 بامداد در شيفت شب اعمال اندازه گيري درصد Nacl و (%NaSO4) ، درصد AgNO3 ، mg2+ و Ca2+ و Pb(NO3)2 انجام مي گيرد. بر روي پساب هم همين موارد اندازه گيري شده و هر كدام در جدولي و در دفتر مخصوص ثبت مي شود.
بر روي گل خروجي نيز البته در زمانهايي كه تانك گل روشن است همةاندازه گيري هاي بالا انجام مي گيرد . بنابراين زمان خاصي ندارد هر وقت در روز كه روشن شد.
108-S يا سرريز 108 شب در ساعت 10 اين آزمايشات برويش انجام ميگيرد.
خاك نوار نقاله نيز در طول روز سه بار برداشته شده تقسيم مي شود، كوبيده مي شود و آزمايشات درصد رطوبت، درصد mgSO4 ، درصد CaSO4 درصد NaCl ، درصد AgNO3 Pb, Cl2,
سولفات سديم توليدي را هم به آزمايشگاه آورده و دانسيته ي آنرا اندازه مي گيريم.
براي الك كردن از مش هاي مختلف 70، 140، 16، 10 استفاده مي شود به اين ترتيب كه 100gr از نمونه را وزن كرده در زمان 5 دقيقه الك مي كنيم و ميزان نمونه باقي مانده در هر الك را وزن مي كنيم بهتر است كه نمونه در الك آخر ما كمتر از 6 باشد يعني خيلي درشت نباشد.
اندازه گيري كلريد سديم
از محلول سرريز تيكنر S108 محلول يك درصد W/V (يك ميلي ليتر در بالن 100) ساخته شده و به روش سرريز تيكنر S104 آزمايش و محاسبه كنيد.
گل خروجي تيكنر S108
محل نمونه برداري:
• يك نمونه 5/0 ليتر از لوله گل خروجي زير تيكنر برداشته ميشود.
اين آزمايش يكبار در هر شيفت انجام مي شود.
اندازه گيري دانسيته:
گل را كاملاً بهم زده مقداري از آنرا داخل استوانه مدرج 250 ميلي ليتري ريخته هيدرومتر را داخل آن مي اندازيم. سطح تماس رويي گل با هيدرومتر دانسيته گل مي باشد كه بر روي هيدرومتر خوانده مي شود.
• در صورتيكه دانسيته گل بيش از 4/1 باشد (گل غليظ باشد) دانسيته بكمك ترازو اندازه گيري مي شود. استوانه مدرج 100 ميلي ليتري را روز تراز گذاشته ترازو را صفر كرده سپس تا خط نشانه 100 ميلي ليتر داخل آن گل بريزيد. وزن را از روي ترازو بخوانيد.
وزن گل / 100=دانسيته گل
آزمايش شيميايي:
50 گرم گل را با دقت 01/5 گرم توزين كرده داخل بالن ژوژه 500 ميلي ليتري ريخته پس از حل كردن با آب مقطر به حجم برسانيد. بالن را داخل حمام بن ماري با دماي 70 درجه سانتيگراد بمدت 20 دقيقه قرار داده سپس محلول را صاف كرده پس از آنكه به دماي محيط رسيد ml 5 از آنرا برداشته و آزمايش كنيد.
1- يون سولفات: 5 ميلي ليتر از محلول صاف شده در حضور معرف ائوزين واي با نيترات سرب 2/0 نرمال به همان روشي كه در مورد خاك توضيح داده شد تيتر كنيد.
مجموع كلسيم و منيزيم:
2- يون منيزيم : 5 ميلي ليتر محلول صاف شده را در حضور معرف اريوكروم بلاك تي و بافر آمونياكال با EDTA02/0 نرمال تيتر كنيد. (مانند روش خاك)
002/0 × 04/142 × (ميلي ليتر مصرفي EDTA )- (10×ميلي ليتر مصرفي نيترات سرب) = درصد سولفات سديم Na2SO4%
4- يون كلر: 5 ميلي ليتر از محلول صاف شده را داخل بالن 50 ميلي ليتري به حجم برسانيد (محلول ده درصد) سپس 5 ميلي ليتر از اين محلول را برداشته با نيترات نقره 01/0 نرمال و درحضور معرف كرومات پتاسيم 5 درصد تيتر كنيد.
مصرفي نيترات نقره 17/1 × ميلي ليتر = = درصد كلريد سديم NaCl%
تانك ذوب:
محل نمونه برداري : شير خروجي از تانك ذوب
هر شيفت يك بار از تانك ذوب (حدود نيم ليتر) نمونه برداري مي شود.
نمونه برداري در ساعت 8 و 20 انجام مي شود.
اندازه گيري PH : وقتي محلول به دماي محيط ريسد pH آن مستقيماً با دستگاه PH متر اندازه گيري مي شود.
• اندازه گيري كلر: این فایل کارآموزی به صورت فایل Word تهیه شده است این سایت به کاربران امکان میدهد تمام پروژهها، گزارشهای کارآموزی و مقالات دیگر را به راحتی دانلود کنند. این امکان برای دانشجویان و پژوهشگران بسیار مفید است زیرا میتوانند به راحتی به منابع مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند و از آنها برای ارائه یا تحقیقات خود استفاده کنند. این سایت به عنوان یک مرجع معتبر و قابل اعتماد برای دسترسی به مطالب علمی و آموزشی شناخته شده است و کاربران میتوانند با اطمینان از اطلاعات موجود در آن استفاده کنند.
لطفا توجه کنيد اين فايل کار آموزي” شركت معدني املاح ايران در آزمايشگاه واحد سولفات سديم ” که در اختيار شما قرار دارد ، بصورت قابل ويرايش مي باشد و در خود صفحات ورد بدون بهم ريختگي قرار گرفته است.لذا امکان تغيير و ويرايش محتواي اين فايل کارآموزي براي شما فراهم است..
تعداد صفحات ورد : 30
فرمت فايل : وورد
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.