طرح درس روزانه ریاضی ششم ابتدایی درس محاسبات کسر صفحه 36 و 39 تشکیل شده از 5 صفحه ورد و قابل ویرایش می باشد این طرح درس با هدف آشنایی دانش آموزان با محاسبات کسر طراحی شده است. در این درس، دانش آموزان با روش های حل کسرها و مقایسه ی آنها با اعداد صحیح آشنا می شوند. هدف کلی این درس، آماده سازی دانش آموزان برای انجام محاسبات پیچیده با کسر و به کارگیری آنها در زندگی روزمره است.
روش تدریس این درس، با استفاده از الگوی تدریس فعالیت محور صورت می گیرد. در این الگو، دانش آموزان باید در کارهای گروهی فعالیت کنند و تکلیف فردی و کار در کلاس را بدون کمک گرفتن از دیگران انجام دهند. این الگوی تدریس، همچنین به دانش آموزان کمک می کند تا روش های خود را در حل مسائل بهبود دهند و به دیگران توضیح دهند.
نام: درس ریاضی موضوع محاسبات کسر صفحه36-39
آشنایی دانش آموز با محاسبات کسر
هدف کلی
پیدا کردن حاصل عبارت کسری زمانی که بالا و پایین خط کسری از دو یا چند عمل(جمع،تفریق،ضرب،تقسیم)حاصل شده باشد.
به کارگیری روش های مختلف در مقایسه ی اعداد
انجام محاسبات پیچیده با کسر
آمادگی دانش آموز برای محاسبات پیچیده
اهمیت به محاسبات به عنوان ضروریات زندگی روزمره.
اهداف جزئی
بتواند روش های حل کسرها( با عملیات در صورت یا مخرج) را بیان کند
چگونگی مقایسه ی کسرها و اغداد صحیح را بداند و بیان کند.
حیطه شناختی
اهداف عملکردی
در کارگروهی فعالیت داشته باشد.
بتوانددر فعالیت ها شرکت کند.
تکلیف فردی و کار در کلاس ها را بدون کمک گرفتن از دیگران انجام دهد.
سوال بپرسد.
برای دوستانش توضیح دهد.
بتواند خودش و دوستانش را ارزیابی کند.
حیطه ی مهارتی
به ضرورت محاسبات پی ببرد.
خداوند را دقیق ترین حسابگر بداند.
حیطه ی نگرشی
ایفای نقش، پرسش و پاسخ،مشارکتی
روش تدریس
الگوی تدریس
کتاب، تخته، ماژیک، طلقه برای محاسبات فردی دانش آموز،آب ، شربت آبلیمو، شکر، وسایلی برای درست کردن شربت و لیوان یکبار مصرف.
ابزار و وسایل
گروه های پنج نفره. به صورت پرانتزی
چیدمان کلاس
سلام و احوالپرسی، حضور و غیاب، بررسی سلامت جسمی و روحی دانش آموزان، بررسی تکلیف جلسه ی قبل،
آمادگی
فعالیت های مقدماتی
ورودی و تشخیصی: از دانش آموزان می خواهم با انگشتان دستشان کسرهایی را که می گویم نشان دهند(دو پنجم)(یک چهارم) (دو هفتم) و…
همچنین با کمک وسایل تحریرشان اعداد وکسرها و عددهای مخلوط دیگری را نشان دهند.
ارزشیابی آغازین
دو دانش آموز نمایش بازی می کنند: آن ها می خواهند برای مهمانشان شربت آب لیمو درست کنند.کمی آب در پارچ می ریزند و سپس مقدار کمی شکر وشربت.بار اول می بینند زیادی شیرین است و آب اضافه می کنند .می بینند مزه ی آب می دهد و شربت اضافه می کنند. طرح درس روزانه ریاضی ششم ابتدایی درس محاسبات کسر صفحه 36 و 39 می بینند ترش شده است.شکر اضافه می کنند و…مهمان می رود و بن ها هنوز شربت خوبی درست نکرده اند.
معلم از دانش آموزان می خواهد درباره ی نمایش گفت و گو کنند.
آن ها بایذ به داشتن پیمانه و واحد اشاره کنند.
انگیزه سازی
به کلاس رفته و به کمک بچه ها شربت آبلیمو درست می کنیم. به بچه ها می گوییم حالا می خواهیم این شربت را در لیوان هایی بریزیم که دویست گرم یا یک پنجم کیلوگرم شربت جا می گیرند. به نظرتان شربت چند لیوان را پر می کند؟؟ اجازه می دهیم تا بچه ها با یکدیگر مشورت کنند و به جواب برسند. از هریک از گروه ها می خواهیم راه حل شان را برای رسیدن به جواب توضیح دهند.
کسر فعالیت اول کتاب را پای تابلو می نویسم و از بچه ها می خواهم فکر کنند که آیا این کسر می تواند راه حل ما برای رسیدن به جواب باشدچگونه؟؟
بعد از جواب دادن، دانش آموزان به کتاب مراجعه می کنند و از روی فعالیت می خوانند. طرح درس روزانه ریاضی ششم ابتدایی درس محاسبات کسر صفحه 36 و 39 از دانش آموزان می خواهیم روش هایی که به ذهنشان می رسد برای محاسبه ی این کسر را بازگو کنند. و با نوشتن جواب دانش آموزان بر روی تخته آن ها را به این نتیجه هدایت می کنیم که ابتدا باید صورت کسر را جداگانه محاسبه کرد و سپس بر روی مخرج تقسیم کرد. و با پرسیدن سوال از گروه ها مطمئن می شویم همه ی آن ها می دانند که خط کسری به منزله ی تقسیم است.در این زمان می توانیم از یکی از دانش آموزان بخواهیم شربت را در لیوان ها ریخته و بچه ها نتیجه را به صورت عینی ببینند.
به دانش آموزان فرصت می دهیم کار در کلاس ر ا انجام دهند. و به گروه ها سر زده و عملکرد آن ها را می بینیم.
فعالیت دو:
کسرهای فعالیت صفحه ی 37 را روی تخته می نویسیم.
بچه ها می خواهیم این اعداد را از کوچک به بزرگ بنویسم بری اینکار باید بدانیم هریک چه مقداری را نشان می دهد. .از دانش آموزان می خواهیم به صورت گروهی کسرها را با کاغذ های آچار (یا هر واحد کامل دیگری) نشان دهند و به مقایسه ی آن ها بپردازند. طرح درس روزانه ریاضی ششم ابتدایی درس محاسبات کسر صفحه 36 و 39 بعد از هر گروه یکی از دانش آموزان را پای تابلو می آوریم. و سپس سوالات زیر را مطرح می کنیم
کدام یک از اعداد دو بیشتر است چگونه به این نتیجه رسیدی؟؟
کدام اعداد از یک کمتر هستند؟؟
کدام اعداد بین یک و دو می باشند؟(از یک بیشتر و از دو کمتر)؟؟ از آن ها می خواهیم با کشید شکل یا استفاده از کاغذ این را نشان دهند.با کمک دانش آموزان اعداد را از کوچک به بزرگ مرتب می کنیم
سپس از دانش آموزان می پرسیم روش هایی را بگویند که راحت تر بتوانیم کسرها و اعداد را مقایسه کنیم و ترتیب آن ها بنویسیم و به آن ها کمک می کنیم تا به محور و هم مخرج کردن کسرها اشاره کنند. از گروه ها می خواهیم اعداد را روی محور نشان دهند و به درستی نتیجه ای که گرفته اند برسند..
فعالیت این صفحه توسط دانش آموزان با فعالیت در گروه حل می شود.
ارائه محتوا
سوالات و فعالیت های حین ارائه ی تدریس.
ارزشیابی مستمر
از یک گروه می خواهم روش حل کسر هایی که دارای عملیات جمع و تفریق و… هستند را بیان کنند.
از گروهی می خواهم روش های مقایسه ی اعداد صحیح و کسری را بیان کنند.
و در نهایت درباره ی هر یک از روش ها سوالاتی را از بچه ها می پرسم.
از دانش آموزان می خواهم درباره ی اینکه چه ضروریتی به دانستن کسر و محاسبات داریم فکر کنند .
از دانش آموزان می پرسم اگر چهل نفر مهمان داشته باشیم و بخواهیم چهل لیوان شربت آماده کنیم.چه مقدار شکر، اب و شربت استفاده می کنیم؟؟(هدف این نیست دانش آموز جواب دهد بلکه باید به ضرورت اندازه گیری و محاسبات پی ببرد)بدون در نظر گرفتن اندازه های دقیق چه اتفاقاتی ممکن است بیافتد؟
درست کردن شربت را به دانش آموزان یاد آوری می کنم دانش آموزان پی می برند که در کارهای ساده ای مثل درست کردن شربت از کسر و محاسبات بهره می گیرند.
در پایان به دقیق بودن و اهمیت آن اشاره می کنم و خداوند را دقیق ترین عالم یاد می کنم .
از دانش آموزان می خواهم با توجه به مشارکت خودشان در فعالیت ها هرکدام به تک تک اعضای گروهش نمره ای از پنج به صورت کسر بدهد. مثلا یک پنجم و….
جمع بندی و نتیجه گیری
چهار کسر به دانش آموزان می دهیم. در یکی از این کسرها صورت و مخرج دارای عملیات جمع و تفریق هستند(ارزشیابی از فعالیت اول) از دانش آموزان می خواهم کسرها را به ترتیب از کوچک به بزرگ بنویسند.(ارزشیابی فعالیت دوم)
ارزشیابی پایانی
ده عدد(صحیح و کسری) به آن ها داده و از آن ها می خواهم روی محور رسم کنند. سپس از کوچک به بزرگ بنویسند.
ده عدد به آن ها می دهم و از آن ها می خواهم آن را در سه دسته ی کوچکتر از یک،بزرگتر از دو، کوچکتر از دو و بزرگتر از یک جا دهند.
تعیین تکلیف
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.