طرح درس محورهای مختصات ریاضی ششم ابتدایی صفحه 74 و 76 تشکیل شده از 4 صفحه ورد و قابل ویرایش می باشد در این طرح درس، اهداف جزئی شامل شناخت صفحه مختصات، محورهای افقی و عمودی، به دست آوردن مختصات یک نقطه در صفحه مختصات و پیدا کردن مکان یک نقطه در صفحه مختصات از روی مختصات آن می باشد. همچنین، دانش آموزان در این درس با رابطه های بین مختصات رأس های شکل های گوناگون در صفحه مختصات آشنا می شوند.
در این درس، اهداف رفتاری نیز شامل حیطه شناختی، مهارتی و نگرشی می باشد. دانش آموزان با بیان مفهوم صفحه مختصات و مختصات نقطه، بتوانند مختصات یک نقطه را در دستگاه مختصات بیان کنند و با نوشتن مختصات دو شکل، مفهوم بزرگنمایی را درک کنند. همچنین، با در دست داشتن مختصات یک نقطه، آن را بر روی صفحه مختصات نشان می دهند و با معین بودن نقطه بر روی صفحه مختصات و…
مشخصات
کتاب : ریاضی پایه: ششم ابتدایی عنوان: محورهای مختصات صفحه 74-76
زمان: 45 آموزگار:
هدف کلی
آشنایی با محورهای مختصات
زمان
اهداف جزیی
شناخت صفحه مختصات
شناخت محورهای افقی و عمودی
به دست آوردن مختصات یک نقطه در صفحه مختصات
پیدا کردن مکان یک نقطه در صفحه مختصات از روی مختصات آن
کشف رابطه های بین مختصات رأس های شکل های گوناگون در صفحه مختصات
اهداف رفتاری
حیطه شناختی:
مفهوم صفحه مختصات و مختصات نقطه را بیان کنند.
بتوانند مختصات یک نقطه را در دستگاه مختصات بیان کنند.
با نوشتن مختصات دو شکل مفهوم بزرگنمایی را درک کند.
حیطه مهارتی:
با در دست داشتن مختصات یک نقطه آن را بر روی صفحه مختصات نشان دهند.
با معین بودن نقطه بر روی صفحه مختصات، مختصات نقطه را پیدا کنند.
حیطه نگرشی:
به پیدا کردن آدرس مکان های مختلف از طریق یادگیری محورهای مختصات علاقه نشان دهد.
مواد و وسایل آموزشی
کتاب، تخته، کلاس، گچ یا کاموا، تصویر نقشه از روی جی پی اس
روش تدریس
تلفیقی(حل مسئله ،پرسش و پاسخ، بازی ریاضی)
رفتار ورودی
انتظار می رود که دانش آموز:
با مفهوم تقارن مرکزی و مرکز تقارن آشنا شده باشند.
با مفهوم دوران و مرکز دوران آشنا هستند.
تقارن چرخش را یاد گرفته باشد.
آمادگی
سلام و احواپرسی، حضور و غیاب، بررسی تمرین های مربوط به جلسه قبل و رفع اشکال.
5
ارشیابی آغازین
ارزشیابی ورودی:
1)کدام یک از شکل های زیر مرکز تقارن دارد؟ آن را مشخص کنید.
2) شکل زیر را بعد از 90درجه چرخش و 180 درجه چرخش رسم کنید؟
5
ارائه درس جدید
برای ورود به بحث مختصات با یک بازی شروع می کنیم. به این صورت که با گچ یا کاموا یک صفحه شطرنجی روی زمین طراحی کرده و تعدادی شی مثل مداد، کتاب و… در خانه های مختلف صفحه شطرنجی روی زمین می گذارم و با دستور من دانش آموزان باید برای برداشتن آن در جهت محور مورد نظر حرکت کنند.در مرحله اول از اعضای یک گروه میخواهم تا هر کدام به ترتیب روی محور افقی بپرند و شی ایی را که در یکی از خانه های آن میگذارم بردارند و بگوید چند واحد به جلو حرکت کرد تا به ان رسید. بعد از اینکه چند نفر روی محور افقی به جلو حرکت کردند از اعضای گروه دوم می خواهیم برای برداشتن شی ایی که روی محور عمودی گذاشته شده است به سمت بالا بپرند. طرح درس محورهای مختصات ریاضی ششم ابتدایی صفحه 74 و 76 از گروه سوم میخواهیم که برای برداشتن شی مورد نظر ابتدا به سمت جلو بروند و سپس به سمت بالا حرکت کنند تا آن را بردارند و توضیح دهند که چگونه به آن نقطه رسیدند. اینکار را با تمام دانش آموزان امتحان می کنیم تا آن ها بتوانند آدرس نقطه ای که روی آن ایستاده اند را بگویند. سپس به دانشآموزان میگوییم که درس امروز ما مثل همین بازی هست که انجام دادیم. اسم موضوع درسمون محورهای مختصات است. طرح درس محورهای مختصات ریاضی ششم ابتدایی صفحه 74 و 76 بچه ها به این صفحه شطرنجی که روی زمین کشیدیم دقت کنید به این صفحه، صفحه مختصات میگوییم و دو محور دارد. محور افقی که روی آن به سمت جلو حرکت می کردیم محور طولها نام دارد و محور عمودی که روی آن به سمت بالا حرکت میکردیم محور عرضها نام دارد و محل تقاطع دو محور را مبدا مختصات می گوییم.
بچه ها گفتیم صفحه مختصات چیه؟؟
آفرین حالا صفحه 74 را باز کنید و یک نفر شروع به خواندن کند. برای این قسمت با نقشه شروع کرده و با استفاده از جی پی اس موبایل یا سیستم، مکان مدرسه ، یا محل زندگی تعدادی از دانش آموزان را با جی پی اس مکان یابی می کنیم و سپس با تصویر بالای ص 74 مطابقت می دهیم سپس مقیاس نقشه را نیز توضیح و تفهیم می کنیم.
سپس از آن ها می خواهیم مانند بازی که در کلاس انجام دادند سوال 1 فعالیت را حل کنند و سپس چند نفر را به صورت تصادفی صدا میزنم تا توضیح بدهند که چطوری به آدرس های مورد نظر رسیدند.
برای سوال 2 ابتدا یک کتاب و یک مداد را روی صفحه شطرنجی که روی زمین کشیده است میگذارم و از آنها می خواهم که بگویند برای اینکه مداد را به کتاب برسانیم باید چند واحد به جلو و چند واحد به بالا برویم.اگر دانش آموزان نیاز به تمرین بیشتری داشتند با اشیای دیگر باز برای آنها مثال میزنم پس از اطمینان از تفهیم آن، از آنها میخواهم تا سوال 2 را به صورت گروهی پاسخ دهند. بعد از پاسخ از هر گروه یک نفر را صدا میزنم تا یکی از سوالات آن را توضیح دهد که چگونه روی محور حرکت کرده است.
سپس از آنها میخواهم تا کار در کلاس را ابتدا به صورت فردی انجام دهند سپس پاسخ خود را با دوستانشان مقایسه کنند.
بچهای عزیز ما می تونیم محل دقیق مکان ها یا اشیا را با دو عدد که مختصات آن نقطه می نامیم مشخص کنیم. طرح درس محورهای مختصات ریاضی ششم ابتدایی صفحه 74 و 76 مثلا اگر بخواهیم مکان دقیق این مداد را مشخص کنیم آن را به این صورت می نویسیم: در درون کروشه می نویسیم یعنی ابتدا دو واحد از مبدا به سمت شرق حرکت می کنیم سپس 3 واحد به سمت شمال تا به مداد برسیم.
حالا سوال 4 صفحه 76 را حل کنید.
برای انجام فعالیت ص 76 ابتدا یک نقطه روی صفحه شطرنجی مشخص می کنم و از آنها میخواهم مختصات آن را بنویسند سپس به دانش آموزان مختصات نقاطی را می گوییم و از آنها می خواهم روی صفحه مختصات آنها را مشخص کنند سپس آنها را بهم وصل کنند.
28
جمع بندی و نتیجه گیری
دانش آموزان عزیز ما امروز با آموزش محورهای مختصات یاد گرفتیم که وقتی میخواهیم مکان یا آدرس دقیق یک چیز را مشخص کنیم با حرکت روی محور های مختصات خیلی راحت مکان مورد نظر را پیدا می کنیم.
2
ارزشیابی مستمر
پرسش ها و فعالیت های انجام شده در جریان تدریس
ارزشیابی پایانی
مختصات نقطه ای که جامدادی گذاشته است را بنویسید.
نقطه به مختصات را مشخص کنید.
3
تکلیف
با توجه به فعالیت ص 74 کتاب، مکان منزل، مسجدمحل،مدرسه، کتاب خانه ،سوپر
… محله خود را روی صفحه شطرنجی رسم کنند.
2
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.