طرح درس عددهای چهاررقمی ریاضی سوم ابتدایی تشکیل شده از 5 صفحه ورد و قابل ویرایش می باشد هدف کلی طرح درس تقریب زدن در اعداد چهاررقمی و آشنایی با گسترده نویسی اعداد است. اهداف جزئی این درس شامل آشنایی با تقریب زدن، گسترده نویسی اعداد و کاربرد تقریب در اعداد چهاررقمی میباشد. همچنین، دانشآموزان در این درس با واحد اندازهگیری جرم نیز آشنا میشوند و باید بتوانند به درستی جرم یک شی را محاسبه کنند. اهداف شناختی این درس شامل ایجاد اشتیاق در دانشآموزان برای انجام فعالیتهای ریاضی، توجه بیشتر به اعداد و ارقام اطراف و پی بردن به قانونمندی بین اعداد است. در این درس، از روش تلفیقی تدریس استفاده میشود که شامل پرسش و پاسخ، سخنرانی و داستان است. برای انجام این درس از ابزار و وسایلی مانند کتاب، ماژیک، تخته وابت برد و کارتهای اعداد استفاده میشود.
مشخصات کلی
کتاب: ریاضی
عنوان درس: عددهای چهاررقمی- فصل دوم- ص 38
پایهی سوم
محل تدریس: کلاس درس
طراح:
هدف کلی
آشنایی با تقریب در اعداد چهار رقمی
اهداف جزئی
آشنایی با گسترده نویسی اعداد
آشنایی با تقریب زدن
آشنایی با کاربرد تقریب در اعداد چهاررقمی
آشنایی با واحد اندازهگیری جرم(گرم و کیلو گرم)
اهداف عملکردی
اهداف شناختی:
دانشآموز بتواند شیوهی گسترده نویسی در اعداد چهاررقمی را توضیح دهد.
دانشآموز نحوهی تقریب زدن در اعداد چهار رقمی را شرح دهد.
اهداف مهارتی:
دانشآموز بتواند اعداد چهاررقمی را به صورت گسترده بنویسد.
دانشآموز بتواند اعداد چهاررقمی را به درستی تقریب بزند.
دانشآموز بتواند به درستی جرم یک شی را محاسبه کند.
اهداف شناختی:
دانشآموز مشتاق انجام فعالیتهای ریاضی شود.
دانشآموز با دقت بیشتری به اعداد و ارقام اطراف خود توجه کند.
دانشآموز با پی بردن به قانونمندی بین اعداد خداوند متعال را شکرگذار باشد.
الگوی تدریس
روش تدریس: تلفیقی(پرسش و پاسخ/ سخنرانی/ داستانی)
ابزار و وسایل:کتاب/ماژیک/ تخته وابت برد/ کارتهای اعداد/
چیدمان کلاس:دانشآموزان به صورت گروههای سه نفره بر روزی میزهای خود به صورت خطی نشسته اند.
فعالیتهای مقدماتی
آمادگی
سلام و احوالپرسی/ حضور و غیاب/ گروهبندی کردن دانشآموزان/ بررسی تکالیف جلسه قبل
ارزشیابی آغازین
ورودی:
از درس جلسهی قبل تمریناتی گفته میشود.1) چند عدد چهار رقمی برای نوشتن گفته میشود2) مکان تقریبی اعداد 54و 87 را بر روی محور نشان دهند.
تشخیصی:
از آنها میپرسم بچهها تا حالا شده مثلا پدر یا مادرتون بخوان به شما پول بدن مثلا هزارو هفتصد تومن بعد شما بهشون بگین خب رندش کن و دوهزار تومن بهمون بده؟؟ یا وقتی میرین مغازه خرید میکنین و خریداتون مثلا شده پنجهزار و صد تومن دیگه مغازه دار میگه رندش و به من بده و فقط پنجهزار تومن از شما میگیره؟؟ به نظرتون منظور از رند کردن چیه؟؟
انگیزه سازی
پرسشهای آغازین باعث ایجاد انگیزه و کنجکاو نمودن دانشاموزان به مطلب امروز کلاس درس میشود.
ارائه محتوا
قسمت اول تدریس برای تمرین شماره1و2
چهار دانشآموز را پای تابلو میآورم و کارت اعداد را آماده میکنم. و شروع به تعریف داستان میکنم: یکی بود یکی نبود یه خونواده بودن که به خوبی و خوشی داشتن کنار هم زندگی میکردند. این خونواده دوتا بچه داشتن. طرح درس عددهای چهاررقمی ریاضی سوم ابتدایی اسم بچهی کوچیکشون یکان بود خیلی نازو کوچولو بود،یه عدد مثلا3 را پای تابلو به دست او میدم. بچهی بزرگتر اسم دهگان بود و یه عدد هم به دست اون میدم و یه عدد صفر بش میدم که بزاره تو جیبش. و مادرشون هم صدگان بود و یه عدد دست اون میدم و دوتا صفر بهش میدم و میزاره تو جیبش. سپس میگم اسم پدرشون هزارگان بود و یه عدد بهش میدم و سه تا صفر بهش میدم که تو جیبش بزاره.
بعد از کل کلاس میپرسم بچهها به نظرتون عدد مال کدومشون از همه بیشتره؟؟ دانشآموزا میگن پدر. خب بچهها به نظرتون کدوم از همه کمتره؟؟ دانشآموزا میگن بچهی کوچیکه.
بعد بهشون میگم: یکان کیه کیه کیه؟؟؟ یکان می گه: منم منم منم منم. دهگان کیه کیه کیه؟؟ دهگان میگه منم منم منم. …تا هزارگان.
خب بچهها عددهارو باهم بخونین: میشه 7452
خب بچهها حالا ببینیم هر کدومشون تو جیباشون چی دارن.
به یکان میگم: یکان ناز و کوچولو چی تو جیبت داری برامون. یکان با حالت ناراحتی میگه : خانم من هیچی ندارم. دهگان میگه من یه دونه صفر دارم. صدگان می گه من از شما بیشتر صفر دارم من دوتا صفر دارم. هزارگان می گه من سه تا صفر دارم.(صفراشونو همراه خودشون درمیارن و کنار خودشون قرار میدن). خب بچهها عدد دهگان چند بود؟؟5 با صفرش میشه چند 50. عدد صدگان با صفراش میشه چند؟؟400. هزارگان با صفراش میشه چند؟؟7000. پس بچهها 2+50+400+700 میشه 7452.
خب بچهها حالا میخوام تو گروههاتون عدد 6521 رو به صورت گسترده بنویسین. آفرین بچههای گلم.
بچهها حالا راحت سوال یک صفحه38 رو حل کنید.
بعد گروهها پای تابلو میآیند جواب سوالارو یکی یکی پای تابلو مینویسند.
قسمت دوم برای تمرین شماره3
ابتدا چند منحنی پای تابلو میکشم و بع بچهها می گویم بچهها آقا خرگوشه میخواد از ایت تپهها عبور کنه. (پایین تپهی اول =0 نیمهی تپه=50 بالای تپه را 100 میگذارم) خب بچهها آقا خرگوشه شرو ع به بالارفتن از تپه میکنه و به پنجاه میرسه(بر روی تابلو نشان داده میشود.) بعد کشان کشان خود را کمی بالاتر میرساند. بچهها به نظرتون روی چه عددی ایستاده؟؟ بله هفتاد. بچهها به نظرتون آقا خرگوشه برگرده نزدیکتره یا بره بالا؟؟؟ آفرین بره بالا چون نیم راه و رفته. خب رسید به 100. حالا از تپه داره میاد پایین از نیمم رد شده. طرح درس عددهای چهاررقمی ریاضی سوم ابتدایی خیلی خسته شده بچهها به نظرتون الان رو چه عددیه؟؟ آفرین تقریبا 20. خب بچهها برگرده به صد نزدیکتره یا برسه به صفر؟؟؟؟ آفرین به صفر چون از نیم کمتره و نزدیک به صفره. خب بچهها الان باید تپهی بعدی رو رد کنه(پایین تپه نوشته شده 0 نیمه آن 500 بالای تپه1000) . این قسمت هم مانند تپهی قبل به بچهها آموزش داده میشود. با این تمرین بچهها میاموزند اعداد را به راحتی رند کنند.
خب بچهها حالا میخواهم در گروههای خود مشورت کنید و بگویید عدد 7834 به 7000 نزدیکتر است یا به 8000.
خب حالا تمرین شماره دو رو با مشورت هم گروهیاتون حل کنید.
قسمت سوم تدریس تمرین انجام بده
بچهها کیا میدونن وزنشون چنده؟؟؟ یکی یکی پای تابلو مینویسم. 34کیلوگرم،40 کیلو گرم و….
اره بچه ها هر چیزی یه واحد خاص خودش و داره مثلا ما نمیتونیم بگیم قدش 40 کیلوگرم یا نمیتونیم بگیم فاصلهی دو شهر پونصد کیلو گرم.
خب بچهها حالا اگه بخوایم دقیق تر بگیم چی؟؟ مثلا من امروز رفتم میوه خریدم از سه کیلو بیشتر بود از چهار کیلو کمتر بود..(با حالت تعجب می گم) خب حالا تکلیف چیه؟؟ چیکار کنیم؟؟ تو گروههاتون مشورت کنید و ببینم چه راه حل هایی ارائه میدین.
بعد میگم بچهها برای اینکه کارمون راحتتر بشه از واحد گرم استفاده میکنیم. مثلا سه کیلو هفتصدگرم.
خب بچهها مگه نه هزار یعنی هزارتا یکی خب هر کیلوگرم یعنی هزارگرم…کیلو یعنی هزار مثلا یک کیلو متر هزار متر یک کیلوگرم هزار گرم.
خب بچهها من چنتا وزنه پای تابلو میکشم شما وزن جسم رو بگین.(ترازو پای تابلو کشیده میشود، در یک سمت ترازو یک شی و در سمت دیگر وزنهها قرار گرفتهاند). یک وزنه یک گرمی ، سه وزنهی دهگرمی و یک وزنهی صد گرمی گذاشته شده است. میشود چنتا؟؟؟1+30+100= 131گرم
خب حالا تمرین آخر صفحه را انجام دهید.
ارزشیابی تکوینی
.تمام سوالات و فعالیتهایی که در حین تدریس آورده شدهاند ارزشیابی تکوینی بودهاند.
جمعبندی و نتیجهگیری
به هر کدام از گروهها یکی از این مباحث: گستردهنویسی، تقریب زدن، محاسبهی جرم اشیا داده میشود و از آنها میخواهم به طور خلاصه و با مثال بگویند چه چیزی امروز یاد گرفته اند.
بعد از آنها میخواهم با پیبردن به شگفتی بین اعداد به چه چیزی پی میبرند؟؟ سپس به آفرینش بیهمتای خداوند و وجود نظم در خلقتش اشاره میکنم.
ارزشیابی پایانی
بر روی کارتهایی اعداد چهار رقمی را نوشته و آنها را بین گروهها توزیع میکنم و از آنها میخواهم آن عدد را به صورت گسترده بنویسند و بگویند به کلام عدد پشت کارت نزدیک تر است. پاسخهای خود را بلند برای کلاس همراه با دلیل اعلام کنند.
تکلیف
تکلیف بسطی-امتدادی: بچهها وقتی به خانه میروید با دیدن اعداد هزارتایی بر روی ترازوهای دیجیتال یا تلویزیون یا روزنامه و.. پنج عدد را بنویس سپس آنها را به صورت گسترده بنویس و بگو آن عدد به چه عدد روند دیگری نزدیک است.
یا
بچه ها توی زنگ هنر لیوانهای اعداد رو که تصویرشون رو بهتون نشون دادم درست کنید و برای هم گروهیاتون گسترده نویسی اعداد رو توضیح بدین.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.